Prepoznavanje ljudi: Kako združujemo informacije o njihovih obrazih in glasovih?

Science Daily, 11. 3. 2011

Človeške socialne interakcije so oblikovane z našo sposobnostjo spoznavanja ljudi. Obrazi in glasovi naj bi bili ena od glavnih lastnosti, ki nam omogočajo identifikacijo posamezne osebe, poleg tega pa ti predstavljajo bogato informacijo o posameznikovem spolu, starosti in njegovi telesni velikosti, kar vodi do edinstvene prepoznave osebe. Ogromno nevropsiholoških in slikovnih študij poroča o različnih možganskih predelih, ki so odgovorni za prepoznavanje obrazov na eni strani in glasov na drugi, ni pa še jasno, kako naši možgani ta dva podatka in različne vrste informacij (vidne in avditorne) združijo.

Nova raziskava, objavljena marca 2011 v Elsevierjevi reviji Cortex, poroča o možganskih mrežah, ki so vpletene v to medmodalno prepoznavanje oseb. Ekipa belgijskih raziskovalcev je s pomočjo funkcijske magnetne resonance merila možgansko aktivnost 14 posameznikov, ko so ti izvajali nalogo prepoznavanja predhodno naučenih obrazov, glasov in povezav med obema. Raziskovalci so primerjali možganska področja, ki so bila aktivirana med tem, ko so udeleženci prepoznavali ljudi zgolj na podlagi njihovih obrazov (vidna področja), njihovih glasov (slušna področja) ali pa na podlagi kombinirane informacije. Ugotovili so, da prepoznava na podlagi slednje (kombinacija glas in obraz) aktivira specifična medmodalna področja v možganih, in sicer levi angularni girus in desni hipokampus. Nadaljnje analize so potrdile, da je desni hipokampus povezan tudi z ločenimi vidnimi in avditornimi področji v možganih.

Prepoznavanje osebe na podlagi kombinirane informacije o njenem obrazu in glasu se tako nanaša ne zgolj na enake možganske mreže, ki so vpletene v uporabo zgolj vidnih ali zgolj slušnih informacij, ampak tudi na tista možganska področja, ki so povezana s pozornostjo (levi angularni girus) in spominom (hipokampus). Avtorji zaključujejo, da ugotovitve podpirajo dinamični pogled na medmodalne interakcije, kjer področja, vpletena v procesiranje tako informacij o obrazih kot tudi informacij o glasu posameznika, niso zgolj končna faza hierarhičnega modela, ampak raje delujejo vzporedno in vplivajo drug na drugega.

Prevod: Barbara Dolenc

Vir: Science Daily


© SiNAPSA 2003-2012