Nizka raven vitamina B12 povezana z nastankom Alzheimerjeve bolezni

New Scientist, 26. 10. 2010

Nizka raven vitamina B12 lahko predstavlja dejavnik tveganja za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Ugotovitev podpirajo tudi nekatere predhodne raziskave, ki kažejo, da visoke vsebnosti B-vitamina lahko celo razpolovijo verjetnost krčenja možganov.

Babak Hooshmand s kolegi je na Karolinska inštitutu na Švedskem sedem let sledil življenju 271 zdravih oseb, starih med 65 in 79 let. Osebam so izmerili koncentracijo določene aminokisline v krvi (aminokislina homocysteine), visoka koncentracija katere naj bi bila povezana z negativnim vplivom na možgane, kar lahko vodi celo do kapi. Raziskovalci so prav tako izmerili vsebnost vitamina B12, ki lahko zniža raven te aminokisline.

Ob koncu študije je 17 udeležencev razvilo Alzheimerjevo bolezen. Medtem ko je zmerno nadpovprečno visoka raven omenjene aminokisline prispevala kar 16% dodatnega tveganja v razvoju bolezni, je le malce nadpovprečna vsebnost vitamina B12 zmanjšala tveganje za nastanek bolezni za 2%.

Avtorji zaključujejo, da nizka vsebnost vitamina B12 lahko predstavlja dejavnik tveganja za razvoj demence. Pomanjkanje omenjenega vitamina je sicer med starejšimi precej pogosto, zato so potrebne dodatne raziskave, preden se bodo dodatki vitamina B12 začeli uporabljati kot priporočeno preventivno sredstvo pred razvojem Alzheimerjeve demence.

Vir: New Scientist


© SiNAPSA 2003-2012